PhD Andrzej Kurenda
tel.: (81) 744 50 61 ext. 145
e-mail: a.kurenda@ipan.lublin.pl
Wyślij e-mail
Interest
Research interests:
- Plant experimental biology
- Structure of plant cells and tissues
- Biological rhythms
Other information
Education (dates, degrees, universities):
- 2006, MSc in environmental protection
Faculty of Biology and Earth Sciences, Maria Curie-Skłodowska University in Lublin, Poland
- 2011, PhD in biology
Faculty of Biology and Earth Sciences, University of Maria Curie-Sklodowska in Lublin, Poland
Dissertation "Changes in electrical potential and movement activity influenced by selected neurotransmitters and ion channel inhibitors in Helianthus annuus and Phaseolus vulgaris"
Scholarships and fellowships:
- 2010 Scholarship for PhD awarded by the Marshal of Lubelskie Voivodship, Operational Programme - Human Capital, Lublin
- 2011 Leibniz-Institute for Agricultural Engineering Potsdam-Bornim, Germany
Selected projects:
- 2011-2012 Development of device for non-destructive evaluation of fruit and vegetables based on biospeckles. National Centre for Research and Development, No 12 0137 10
- 2011-2012 Force spectroscopy AFM of amorphous and crystalline forms of cellulose in presence of cell wall biopolymers. Ministry of Science and Higher Education, No IP2010 005770
Publications
No. authors title periodic- Pieczywek P., Cybulska J., Szymańska-Chargot M., Siedliska A., Zdunek A., Nosalewicz A., Baranowski P., Kurenda A.: Early detection of fungal infection of stored apple fruit with optical sensors – comparison of biospeckle, hyperspectral imaging and chlorophyll fluorescence (2018 r.) Food Control 2018, Vol. 85, 327-338
- Pieczywek P., Cybulska J., Zdunek A., Kurenda A.: Exponentially smoothed Fujii index for online imaging of biospeckle spatial activity (2017 r.) Computers and Electronics in Agriculture 2017, Vol. 142, 70-78
- Zdunek A., Pieczywek P., Kurenda A.: Biospeckle Technique for Assessing Quality of Fruits and Vegetables (2017 r.) Light Scattering Technology for Food Property, Quality and Safety Assessment 2017, Vol. 14, 361-385
- Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.: Biospeckle image analysis in frequency domain using Fast Fourier Transform. Sensing Plant Water Status - Methods and Applications in Horticultural Science (2016 r.) ISHS Symposium 2016, Sensing Plant Water Status. Poczdam, Niemcy, 5-7.10.2016 r. 2016, 84-84
- Pieczywek P., Kurenda A., Cybulska J., Zdunek A.: Application of the biospeckle method for early detection of fungal disease of apple fruit (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 61-61
- Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.: Analiza obrazów biospecklowych w dziedzinie częstotliwościowej z zastosowaniemmetody szybkiej transformacji Fouriera (FFT) (2016 r.) V Sympozjum Inżynierii Żywności z okazji 200-lecia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa, 21-23.06.2016 r. 2016, 113-113
- Cybulska J., Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.: Detekcja chorobowych uszkodzeń jabłek za pomocą czasoprzestrzennej analizy aktywności biospecklowych obrazów interferencyjnych. (2016 r.) V Sympozjum Inżynierii Żywności z okazji 200-lecia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa, 21-23.06.2016 r. 2016, 27-27
- Skic A., Szymańska-Chargot M., Kruk B., Chylińska M., Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A., Rutkowski K.: Determination of the Optimum Harvest Window for Apples Using the Non-Destructive Biospeckle Method (2016 r.) Sensors 2016, Vol. 16, 661,
- Pieczywek P., Kurenda A., Cybulska J., Zdunek A.: Przestrzenne obrazowanie rozwoju porażenia grzybowego owocu jabłoni metodą biospeckli (2016 r.) XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą 2016, 18-18
- Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.: Częstotliwościowa analiza obrazów biospecklowych metodą szybkiej transformacji Fouriera (FFT). (2015 r.) XXII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 2-3.06.2015 r. 2015, 25-25
- Kurenda A., Stolarz M., Zdunek A.: Electrical potential oscillations – movement relations in circumnutating sunflower stem and effect of ion channel and proton pump inhibitors on circumnutation. (2015 r.) Physiologia Plantarum 2015, Vol. 153, 2, 307-317
- Kurenda A., Zdunek A., Schlüter O., Herppich W.: VIS/NIR spectroscopy, chlorophyll fluorescence, biospeckle and backscattering to evaluate changes in apples subjected to hydrostatic pressures (2014 r.) Postharvest Biology and Technology 2014, Vol. 96, 88-98
- Zdunek A., Adamiak A., Pieczywek P., Kurenda A.: The biospeckle method for the investigation of agricultural crops: A review (2014 r.) Optics and Lasers in Engineering 2014, Vol. 52, 276-285
- Kurenda A., Zdunek A.: Application of inhibitors of selected metabolic processes for identification biological source of biospeckle phenomenon in apple tissue (2013 r.) XV Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Nałęczów, 26-28.06.2013 r. 2013, 56-56
- Kurenda A., Zdunek A.: Zastosowanie zjawiska biospeckli do wczesnego wykrywania mechanicznych i chorobowych uszkodzeń tkanek roślinnych (2013 r.) XX Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz nad Wisłą, 21-22.05.2013 r. 2013, 23-23
- Zdunek A., Kurenda A.: Probing plant cell mechanical properties with the atomic force microscope (2013 r.) InsideFood Symposium, Leuven, Belgium, 9-12.04.2013 r. 2013, 1-6
- Kurenda A., Zdunek A.: Application of metabolism inhibitors for identification biological source of biospeckle phenomenon in apple tissue (2013 r.) InsideFood Symposium, Leuven, Belgium, 9-12.04.2013 r. 2013, 1-5
- Zdunek A., Kurenda A.: Determination of the elastic properties of tomato fruit cells with an atomic force microscope (2013 r.) Sensors 2013, Vol. 13, 9, 12175-12191
- Kurenda A., Zdunek A.: Spatio-temporal biospeckle imaging as a tool for visualization of plant tissue damage (2013 r.) 10th International Conference on Agrophysics, Lublin 5-7.06.2013 r. 2013, 50-50
- Kurenda A., Pieczywek P., Adamiak A., Zdunek A.: Effect of Cytochalasin B, Lantrunculin B, Colchicine, Cycloheximid, Dimethyl Sulfoxide and Ion Channel Inhibitors on Biospeckle Activity in Apple Tissue (2013 r.) Food Biophysics 2013, Vol. 8, 4, 290-296