Program Unii Europejskiej COST Action 921
Tytuł projektu: Food matrices: structural organisation and impact on flavour release and perception / Matryce żywnościowe: struktura od nano do makro skali i jej wpływ na uwalnianie i percepcję związków samkowo-zapachowych
Zadanie IA PAN: Struktura i właściwości powierzchniowe ekstrudatów skrobiowych
Koordynator projektu: dr Nathalie Cayot, Martine Sohm, Dijon, Francja
Koordynator Polski: prof. dr. hab. Jerzy Jamroz, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Przedstawiciel Instytutu: prof. dr hab. Zofia SOKOŁOWSKA, prof. dr hab. Mieczysław HAJNOS
Okres realizacji: 2002-2006
Zakres badań obejmował zagadnienia związane z formowaniem struktury biopolimerów matryc żywnościowych i ich wpływ na uwalnianie i percepcję związków smakowo - zapachowych. W Instytucie Agrofizyki prowadzono badania adsorpcji pary wodnej i badania porozymetryczne na ekstrudatach spożywczych.
więcej