Fundusze Unijne
COST 921 - Matryce żywnościowe: struktura od nano do makro

Program Unii Europejskiej COST Action 921

Tytuł projektu: Food matrices: structural organisation and impact on flavour release and perception / Matryce żywnościowe: struktura od nano do makro skali i jej wpływ na uwalnianie i percepcję związków samkowo-zapachowych

Zadanie IA PAN: Struktura i właściwości powierzchniowe ekstrudatów skrobiowych

Koordynator projektu: dr Nathalie Cayot, Martine Sohm, Dijon, Francja

Koordynator Polski: prof. dr. hab. Jerzy Jamroz, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Przedstawiciel Instytutu: prof. dr hab. Zofia SOKOŁOWSKA, prof. dr hab. Mieczysław HAJNOS

Okres realizacji: 2002-2006

Zakres badań obejmował zagadnienia związane z formowaniem struktury biopolimerów matryc żywnościowych i ich wpływ na uwalnianie i percepcję związków smakowo - zapachowych. W Instytucie Agrofizyki prowadzono badania adsorpcji pary wodnej i badania porozymetryczne na ekstrudatach spożywczych.

więcej