Fundusze Unijne
COST 928 - Kontrola i wykorzystanie enzymów dla uzyskania żywności o podwyższonej jakości

Program Unii Europejskiej COST Action 928

Tytuł projektu: Control and exploitation of enzymes for added – value food products / Kontrola i wykorzystanie enzymów dla uzyskania żywności o podwyższonej jakości

Tytuł działania szczegółowego: Zastosowanie metod biotechnologicznych dla projektowania cech jakościowych suszonych produktów z jabłek

Koordynator projektu: Eija Auranen, National Technology Agency TEKES, Helsinki, Finlandia, dr. Johanna Buchert, VTT Biotechnology, Finlandia

Koordynator Polski: dr Dorota Konopacka, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach

Przedstawiciel Instytutu Agrofizyki: dr hab. AdamPaweł KUCZYŃSKI

Okres realizacji: 2008-2010

Dokonano oceny wpływu aplikacji enzymów egzogennych na dynamikę enzymatycznego i nieenzymatycznego brązowienia tkanki jabłek na różnych etapach obróbki technologicznej owoców – analiza z wykorzystaniem metod optycznych i analizy obrazu, w tym stereometrycznej analizy architektury miąższu i ścian komórkowych.
Prowadzono badania dotyczące oceny działania enzymu o aktywności poligalakturonazy na tkankę jabłka za pomocą mapowania ramanowskiego.
W ramach projektu COST928 wykonano w Instytucie Agrofizyki PAN prace doświadczalne; suszenie plastrów i kostek z miąższu jabłek (3 odmiany) traktowanego enzymem Rohament PL. Opracowano metodykę, przygotowano próbki z suszonego miąższu do badań pod mikroskopem Ramana i zbadano zmodyfikowane enzymatycznie struktury komórkowe jabłka. Pomiary widm Ramanowskich wykonano na dwóch mikroskopach z różnymi typami laserów długofalowych. Przeanalizowano zakłócającą pomiary fluorescencję z różnych obszarów w tkance miąższu. Oceniono sposoby jej wyeliminowania: za pomocą lasera wzbudzającego, technik wygaszania i oprogramowania statystycznego.
Podczas realizacji projektu poszerzono swoją wiedzę z zakresu zaawansowanych technik mikroskopii Ramana,  wymieniono najnowsze publikacje z zakresu technik analitycznych i badań enzymów pektynolitycznych. Sprecyzowano ściślejszą współpracę i nowe cele przy ocenie wpływu enzymu na suszoną tkankę i jego badań techniką spektromikroskopii Ramanowskiej.

więcej