Opiekun: dr hab. inż. Mateusz Stasiak, prof. IA PAN
e-mail: m.stasiak@ipan.lublin.pl
Profil badań
- Badanie właściwości fizycznych sypkich surowców i produktów spożywczych istotnych w procesach składowania i przemieszczania
- Modelowanie procesów fizycznych zachodzących w materiałach sypkich podczas operacji technologicznych związanych ze składowaniem, przemieszczaniem i obróbką materiału
- Badania rozkładu naporu w modelach cienkościennych silosów zbożowych. Czynniki wpływające na opory przepływu powietrza przez materiał sypki
Analizy:
- Wyznaczanie parametrów mechanicznych: ilorazu naporu, modułu sprężystości, stałej Poissona oraz ściśliwości
- Monitoring on-line dynamiki wzrostu, rozkładu temperatury i wilgotności nasion w złożu w trakcie przechowywania
- Określanie sypkości proszków spożywczych
- Określanie parametrów do prawidłowego projektowania procesów mechanicznych