Pracownia Chemicznych i Fizykochemicznych Właściwości Osadu            
    
 
    Aparatura
    
    
         
    
                    Analizator cząsteczek
            
                                     
                        
- Analizator określający wielkość cząstek w oparciu o zjawisko ich sedymentacji
- Zakres wielkości mierzonych cząstek od 5 nm do 100 µm
- Dokładność pomiaru 0.5%
- Rozdzielczość 5%
- Maksymalna prędkość wirowania 24000 rpm
- Pomiar możliwy w rozpuszczalnikach organicznych i nieorganicznych
- Możliwy pomiar cząstek lżejszych niż rozpuszczalnik
- Możliwe pomiary roztworów zawierających mieszaniny cząstek o różnych rozmiarach
                    Zestaw do HPLC
            
                                     
                        
- Detektor UV-VIS z matrycą diodową 
 - zakres długości fali 190-800 nm
 - możliwość zbierania danych z jednej długości fali lub wykonania widma
- Detektor fluorescencyjny 
 - zbieranie danych z prędkością do 200Hz
 - zakres pomiarowy 220-700 nm
 - najniższa limity detekcji Raman S / N: > 550
- Detektor wyładowań koronowych - zakres pomiarowy od ng do µg - prężność par analizowanych substancji poniżej 10-5 hPa
- Detektor konduktometryczny
 - zakres pomiarowy mg/L
 - analiza ilościowa i jakościowa: fluorki, aceton, chlorki, azotyny, azotany, bromki, fosforany, siarczany.
- Zastosowanie w badaniach żywności, leków, kosmetyków, wody, roztworu glebowego, substancji pochodzenia roślinnego.
                    Mineralizator mikrofalowy
            
                                     
                        
- Wyposażony jest w generatory mikrofal (magnetony), które generują mikrofale z częstotliwością 2,45 GHz powodując bezpośrednie ogrzewanie próbek
- Umożliwia szybkie i pełne roztwarzanie próbek organicznych i nieorganicznych pod wpływem wysokiego ciśnienia i temperatury
- Obszarem zastosowań jest wysokociśnieniowy rozkład na mokro próbek przed oznaczeniem w nich pierwiastków śladowych techniką AAS, ICP-AES lub ICP-MS, wykonywany podczas analiz środowiskowych, żywności, napojów, w przemyśle chemicznym i petrochemicznym.