Oferta
Przygotowanie próbek
- Izolacja ścian komórkowych z różnych roślin
- Sekwencyjna ekstrakcja polisacharydów scian komórkowych :
- Frakcje pektyn: WSP, CSP,ASP
- Frakcja hemiceluloz
- Celuloza
- Ekstrakcja związków naturalnych przy pomocy ASE 150 z zastosowaniem rozpuszczalników: alkohol etylowy, aceton, woda.
- Liofilizacja próbek.
- Rozdrabnianie suchych próbek do wielkości czastek ok. 6µm.
- Sterylizacja pożywek mikrobiologicznych oraz drobnego sprzętu.
Klasyczne analizy chemiczne
- Oznaczanie suchej masy
- Kwasowość
- pH
- Zawartość ekstraktu
- Zawartość skrobi: test jodowy, metoda enzymatyczna, metoda polarymetryczna
- Określenie stopnia estryfikacji pektyn metodą spektrofotometryczną
- Aktywność enzymatyczna – metoda spektrofotometryczna:
- Poligalakturonaza PG
- Alfa – L – arabinofuranozydaza (Alfa – L –Af)
- Beta – galaktozydaza (Beta – Gal)
- Metyloesteraza pektynowa PME
Analiza przepływowa
- Oznaczanie zawartości kwasu galakturonowego w roztworach wodnych (1– 100 ppm C6H12O6)
- Oznaczanie zawartości wapnia w roztworach wodnych (1-100 ppm Ca)
- Oznaczanie zawartości azotu ogolnego w probkach po mineralizacji (0.1 – 10 ppm N)
FT Raman oraz FT IR
- Identyfikacja związków organicznych i nieorganicznych
- Określanie stopnia krystaliczności celulozy w ścianach komórkowych
Analiza granuloetryczna proszków
- 50µm, 100µm, 500µm, 1 mm, 2mm, 4mm.
Możliwości analityczne – mikrobiologia
- Ilościowe i jakościowe oznaczanie mikroflory owoców i warzyw
- Hodowle bakterii Gluconacetobacter xylinus
kontakt: Justyna Cybulska