Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów
Laboratorium Analizy Sensorycznej i Właściwości Mechanicznych

Aparatura


 

    Maszyna wytrzymałościowa Lloyd LRX,


    • Badania właściwości mechanicznych, w tym wytrzymałości dowolnych materiałów.
    • Jednoosiowe rozciąganie i ściskanie dowolnych próbek.
    • Pomiar sił ściskających i rozciągających w dowolnych testach mechanicznych z dokładnością 0,01% z prędkością 0.1-1000 mm/min, w zakresie sił do 2.5 kN i odkształceniu do 750mm.

    Przykłady zastosowań:

    • Analiza modułu sprężystości tkanek roślinnych i zwierzęcych. Analiza zmęczeniowa kości. Analiza płynięcia i pełzania materiałów stałych.
    • Pomiary tekstury produktów żywnościowych. Pomiar adhezyjności. Pomiar wytrzymałości materiałów tekstylnych.

    Contact Acoustic Emission Detector CAED


    • Instrumentalny pomiar tekstury jabłek, w tym kruchości.
    • Pomiar liczby zliczeń emisji akustycznej i jędrności jabłek podczas testu przebicia
    • Kontrola jakości owoców pod kątem przydatności konsumpcyjnej i technologicznej.

    Przykłady zastosowań:

    • Analiza wpływu dodatków do żywności na teksturę jabłek. Analiza procesów pękania tkanek roślinnych.
    • Kontrola jakości konsumpcyjnej na poszczególnych etapach produkcji i obrotu jabłkami. Analiz zmian tekstury podczas przechowywania. Optymalizacja terminu zbioru oraz sposobu przechowywania jabłek

    Reometr R/S Plus


    • Pomiary lepkości i wyznaczenie charakterystyki płynięcia płynów i miękkich ciał stałych w zakresie lepkości 0,0015 do 124 000 Pa·s w temperaturach od -20 do +200°C.
    • Możliwość zastosowania do badań produktów owocowo-warzywnych: dżemów, przecierów, olejów, sosów, materiałów niespożywczych, np. smarów, olejów.

     Przykłady zastosowań:

    • Wyznaczenie zależności prędkości ścinania od lepkości roztworów biopolimerów, badanie właściwości reologicznych skrobi.
    • Oznaczenie lepkości soków owocowych po dodaniu różnych preparatów teksturotwórczych, obserwacja zmian lepkości smarów technicznych w różnych temperaturach.

     


    Stanowisko laboratoryjne do rejestracji emisji akustycznej (AE)


    Badania procesów pękania, analizy wytrzymałościowe.

    • Pomiary sygnału akustycznego podczas mechanicznej deformacji materiału.
    • Pomiar liczby zdarzeń, energii i średniej amplitudy wraz z charakterystykami widmowymi w zakresie słyszalnym i ultradźwiękowym materiałów podczas ich mechanicznego niszczenia.

    Przykłady zastosowań:

    • Analiza procesów pękania różnych materiałów, w tym biologicznych.
    • Kontrola jakości konsumpcyjnej na poszczególnych etapach produkcji i obrotu płodów rolnych. Analiz zmian tekstury owoców i warzyw podczas przechowywania. Optymalizacja terminu zbioru oraz sposobu przechowywania

    Akustyczny tester jędrności owoców i warzyw, AFS


    • Niedestrukcyjna ocena jakości owoców i warzyw, takich jak jabłka, pomidory, gruszki, itp.
    • Indeks jędrności.
    • Kontrola jakości owoców i warzyw.

    Przykłady zastosowań:

    • Monitoring zmian właściwości materiału biologicznego podczas dojrzewania.
    • Analiza niedestrukcyjna zmian jakości owoców i warzyw podczas przechowywania.  Monitoring rozwoju chorób i uszkodzeń. Optymalizacja terminu zbioru.

    Stanowisko do przestrzenno-czasowej korelacji plamkowej– BIOSPECKLE, Producent: IAPAN (2007)


    Kontrola jakości owoców i warzyw oraz innych materiałów biologicznych.

    • Pomiary dynamiki obrazu plamkowego dowolnych materiałów.
    • Rejestracja zdjęć obrazu plamkowego (maksymalnie 640 x 480 pikseli) z użyciem lasera He-Ne i kamery CCD z prędkością do 60klatek/s.

    Przykłady zastosowań:

    • Monitoring zmian właściwości materiału biologicznego podczas dojrzewania.
    • Analiza niedestrukcyjna zmian jakości owoców i warzyw podczas przechowywania. Monitoring rozwoju chorób i uszkodzeń. Optymalizacja terminu zbioru. 

    Stanowiska analizy sensorycznej (4szt.)


    • Kontrola jakości produktów spożywczych
    • Analiza sensoryczna produktów spożywczych (QDA) w kontrolowanych warunkach przez wyszkolonych asesorów.

    Przykłady zastosowań:

    • Badania wpływu przechowywania na cechy sensoryczne owoców i warzyw. Badanie wpływu dodatków na jakość sensoryczną produktów spożywczych.
    • Kontrola jakości produktów spożywczych. Klasyfikacja produktów spożywczych.

     


    Program do modelowania metodą elementów skończonych ANSYS v11


    • Badania modelowe
    • Program do obliczeń i symulacji procesów mechanicznych metodą elementów skończonych
    • Obliczenia wytrzymałościowe, zagadnienia liniowe i nieliniowe, przepływy.

     

    Przykłady zastosowań:

    • Modelowanie właściwości mechanicznych materiałów. Modelowanie procesów przepływu i transportu w materiałach.
    • Przewidywanie wytrzymałości elementów konstrukcyjnych.

    Mikrotester mechaniczny do miękkich tkanek roślinnych, MICROTEST 200N Tensile stage


    • Pomiar siły w zakresie do 200N i odkształcenia w zakresie do 20mm w teście ściskania i rozciągania cienkich skrawków próbek wraz z jednoczesną rejestracją video mikroskopowego obrazu odkształcanej próbki.

    Przykłady zastosowań:

    • Mikroskopowa analiza procesu deformacji miękkich tkanek roślinnych. Wizualizacja procesów odkształcania próbek. Modelowanie procesów deformacji.
    • Wyznaczanie wytrzymałości materiałów. Wyznaczanie stałych materiałowych.