Aparatura
- Badania właściwości mechanicznych, w tym wytrzymałości dowolnych materiałów.
- Jednoosiowe rozciąganie i ściskanie dowolnych próbek.
- Pomiar sił ściskających i rozciągających w dowolnych testach mechanicznych z dokładnością 0,01% z prędkością 0.1-1000 mm/min, w zakresie sił do 2.5 kN i odkształceniu do 750mm.
- Analiza modułu sprężystości tkanek roślinnych i zwierzęcych. Analiza zmęczeniowa kości. Analiza płynięcia i pełzania materiałów stałych.
- Pomiary tekstury produktów żywnościowych. Pomiar adhezyjności. Pomiar wytrzymałości materiałów tekstylnych.
- Instrumentalny pomiar tekstury jabłek, w tym kruchości.
- Pomiar liczby zliczeń emisji akustycznej i jędrności jabłek podczas testu przebicia
- Kontrola jakości owoców pod kątem przydatności konsumpcyjnej i technologicznej.
- Analiza wpływu dodatków do żywności na teksturę jabłek. Analiza procesów pękania tkanek roślinnych.
- Kontrola jakości konsumpcyjnej na poszczególnych etapach produkcji i obrotu jabłkami. Analiz zmian tekstury podczas przechowywania. Optymalizacja terminu zbioru oraz sposobu przechowywania jabłek
- Pomiary lepkości i wyznaczenie charakterystyki płynięcia płynów i miękkich ciał stałych w zakresie lepkości 0,0015 do 124 000 Pa·s w temperaturach od -20 do +200°C.
- Możliwość zastosowania do badań produktów owocowo-warzywnych: dżemów, przecierów, olejów, sosów, materiałów niespożywczych, np. smarów, olejów.
- Wyznaczenie zależności prędkości ścinania od lepkości roztworów biopolimerów, badanie właściwości reologicznych skrobi.
- Oznaczenie lepkości soków owocowych po dodaniu różnych preparatów teksturotwórczych, obserwacja zmian lepkości smarów technicznych w różnych temperaturach.
- Pomiary sygnału akustycznego podczas mechanicznej deformacji materiału.
- Pomiar liczby zdarzeń, energii i średniej amplitudy wraz z charakterystykami widmowymi w zakresie słyszalnym i ultradźwiękowym materiałów podczas ich mechanicznego niszczenia.
- Analiza procesów pękania różnych materiałów, w tym biologicznych.
- Kontrola jakości konsumpcyjnej na poszczególnych etapach produkcji i obrotu płodów rolnych. Analiz zmian tekstury owoców i warzyw podczas przechowywania. Optymalizacja terminu zbioru oraz sposobu przechowywania
- Niedestrukcyjna ocena jakości owoców i warzyw, takich jak jabłka, pomidory, gruszki, itp.
- Indeks jędrności.
- Kontrola jakości owoców i warzyw.
- Monitoring zmian właściwości materiału biologicznego podczas dojrzewania.
- Analiza niedestrukcyjna zmian jakości owoców i warzyw podczas przechowywania. Monitoring rozwoju chorób i uszkodzeń. Optymalizacja terminu zbioru.
- Pomiary dynamiki obrazu plamkowego dowolnych materiałów.
- Rejestracja zdjęć obrazu plamkowego (maksymalnie 640 x 480 pikseli) z użyciem lasera He-Ne i kamery CCD z prędkością do 60klatek/s.
- Monitoring zmian właściwości materiału biologicznego podczas dojrzewania.
- Analiza niedestrukcyjna zmian jakości owoców i warzyw podczas przechowywania. Monitoring rozwoju chorób i uszkodzeń. Optymalizacja terminu zbioru.
- Kontrola jakości produktów spożywczych
- Analiza sensoryczna produktów spożywczych (QDA) w kontrolowanych warunkach przez wyszkolonych asesorów.
- Badania wpływu przechowywania na cechy sensoryczne owoców i warzyw. Badanie wpływu dodatków na jakość sensoryczną produktów spożywczych.
- Kontrola jakości produktów spożywczych. Klasyfikacja produktów spożywczych.
- Badania modelowe
- Program do obliczeń i symulacji procesów mechanicznych metodą elementów skończonych
- Obliczenia wytrzymałościowe, zagadnienia liniowe i nieliniowe, przepływy.
- Modelowanie właściwości mechanicznych materiałów. Modelowanie procesów przepływu i transportu w materiałach.
- Przewidywanie wytrzymałości elementów konstrukcyjnych.
- Pomiar siły w zakresie do 200N i odkształcenia w zakresie do 20mm w teście ściskania i rozciągania cienkich skrawków próbek wraz z jednoczesną rejestracją video mikroskopowego obrazu odkształcanej próbki.
- Mikroskopowa analiza procesu deformacji miękkich tkanek roślinnych. Wizualizacja procesów odkształcania próbek. Modelowanie procesów deformacji.
- Wyznaczanie wytrzymałości materiałów. Wyznaczanie stałych materiałowych.
Maszyna wytrzymałościowa Lloyd LRX,
Przykłady zastosowań:
Contact Acoustic Emission Detector CAED
Przykłady zastosowań:
Reometr R/S Plus
Przykłady zastosowań:
Stanowisko laboratoryjne do rejestracji emisji akustycznej (AE)
Badania procesów pękania, analizy wytrzymałościowe.
Przykłady zastosowań:
Akustyczny tester jędrności owoców i warzyw, AFS
Przykłady zastosowań:
Stanowisko do przestrzenno-czasowej korelacji plamkowej– BIOSPECKLE, Producent: IAPAN (2007)
Kontrola jakości owoców i warzyw oraz innych materiałów biologicznych.
Przykłady zastosowań:
Stanowiska analizy sensorycznej (4szt.)
Przykłady zastosowań:
Program do modelowania metodą elementów skończonych ANSYS v11
Przykłady zastosowań:
Mikrotester mechaniczny do miękkich tkanek roślinnych, MICROTEST 200N Tensile stage
Przykłady zastosowań: