Aparatura
- Analiza jakościowa i ilościowa złożonych mieszanin.
- Identyfikacja rozdzielonych związków na podstawie czasów retencji.
- Określanie stężenia związku w badanej próbce.
- Badania składu złożonych mieszanin.
- Analiza produktów naturalnych, ekstrakcja interesujących związków do dalszych badań.
- Pomiar czasów życia fluorescencji dla czasów powyżej 100 ps.
- Pomiary dynamiki molekuł w roztworach, układach micelarnych, itp. (pomiary anizotropii).
- Rejestracja widm emisyjnych i wzbudzeniowych (molekuły o właściwościach fluorescencyjnych, nanocząstki, itp.)
- Detekcja i oznaczanie wszelkich substancji fluoryzujących
- Detekcja śladowych komponentów w produktach spożywczych (aminokwasy, witaminy, proteiny, toksyny), detekcja i oznaczanie śladów enzymów, koenzymów, lipidów, protein, chlorofilu.
- Analiza zawartości pierwiastków w żywności, wodzie oraz glebie
- Szybka i jednoczesna analiza wielu pierwiastków głównych jak i śladowych
- Oznaczanie pierwiastków o wysokich potencjałach wzbudzeniowych (np. W, Cl, Br, I, S, U)
- Naukowe: Badania składu pierwiastkowego próbek organicznych oraz nieorganicznych
- Aplikacyjne: Badanie składu pierwiastkowego, wykrywanie zanieczyszczeń pierwiastkami ciężkimi.
- Rejestracja widm absorpcji lub transmitancji światła w zależności od długości fali światła.
- Analiza jakościowa i ilościowa związków na podstawie zarejestrowanych widm absorpcji.
- Analiza związków absorbujących promieniowanie w zakresie widzialnym i nadfiolecie
- Oznaczanie substancji organicznych (np. węglowodory aromatyczne, aldehydy, ketony, aminy) i nieorganicznych (np. pierwiastki ziem rzadkich, ozon, SO2) wykazujących absorpcję w nadfiolecie, związków absorbujących promieniowanie w zakresie widzialnym w tym barwniki i barwne sole metali (np. KMnO4, CuSO4)
- Analiza zanieczyszczeń środowiska.
- Analiza zanieczyszczeń wód i gleb np. węglowodorami alifatycznymi albo aromatycznymi.
- Badanie materiałów biologicznych.
- Analiza jakościowa związków organicznych, badania zmiany stężeń w czasie
- Określanie własności fizykochemicznych (struktura związków), analiza grup funkcyjnych związków chemicznych.
- Badania żywności, pasz, gleby, monitoring środowiska
- Wyodrębnianie związków rozpuszczalnych w produktach spożywczych.
- Analiza substancji rozpuszczalnych w produktach żywnościowych, paszach, wodzie
- Oznaczanie związków rozpuszczalnych w żywności (pozostałość pestycydów, antybiotyków, zanieczyszczenia)
- Przygotowanie próbek przed wykonaniem oznaczenia
- Mineralizacja związków organicznych w paszach, roślinach, glebie, wodzie.
- Ekstrakcja suchej masy z biomasy roślinnej.
- Oznaczanie zawartości suchej masy w próbce oraz przygotowywanie do dalszych badań.
- Aparat wykonujący rentgenogramy materiałów biologicznych z wykorzystaniem kamery cyfrowej
- Obrazowanie defektów materiałów biologicznych np. pęknięć poprzecznych bielma ziarniaka, stopnia porażenia przez szkodniki owadzie.
- Aparatura rentgenowska może służyć również do tworzenia systemu detekcji uszkodzeń wewnętrznych owoców i pędów roślin uprawnych powodowanych przez szkodniki owadzie.
- Pomiar masy (zakres 12÷80 mg), średnicy umownej, wilgotności (zakres 9÷19%), twardości ziarna pszenicy.
- Badania wartości technologicznej ziarna pszenicy, pszenżyta i jęczmienia różnych odmian.
- Określanie właściwości reologicznych ciasta w procesie jego kontrolowanego rozciągania,
- Pomiar „energii” ciasta, rozciągliwości, oporu ciasta na rozciąganie zgodnie z normami międzynarodowymi ICC standard 114/1, AACC standard 54-10 i ISO 5530-2.
- Ocena wartości użytkowej mąki i ciasta.
- Określanie właściwości reologicznych ciasta pszennego w procesie miesienia.
- Pomiar cech użytkowych mąki i ciasta zgodnie z normami: ICC standard 115/1, AACC standard 54-21 i ISO 5530-1.
- Ocena wartości użytkowej mąki oraz ciasta.
- Pomiar wodochłonności mąki, czasu rozwoju ciasta, stałości ciasta oraz jego rozmiękczenia.
- Ocena właściwości wypiekowych mąki.
- Kontrola wpływu dodatków technologicznych (np. enzymów proteolitycznych, emulgatorów, substancji prozdrowotnych) na jakość ciasta.
- Badania wpływu zabiegów technologicznych (np. intensywności i czasu miesienia, okresu leżakowania) na własności reologiczne ciasta.
- Wymywanie glutenu z próbek mlewa pełnoziarnistego i mąki
- Określanie jakości glutenu mokrego zgodnie z normą ICC 155.
- Określanie ilości glutenu mokrego oraz indeksu glutenu.
- Badania wpływu obróbki cieplnej glutenu na jego zdolność ekspansji.
- Określanie wpływ nawilżania i suszenia ziarna na ilość i jakość glutenu.
- Badania zależności efektywności przemiału ziarna od jakości glutenu.
- Określanie aktywności enzymu α-amylazy w ziarnie metoda Hagberga – Pertena zgodnie z normami: ICC 107, AACC 56-81B i ISO 3093.
- Pomiar liczby opadania.
Przykłady zastosowań: - Badania wpływu warunków pogodowych w czasie przedzbiorowym pszenicy.
- Badania wpływu zabiegów laboratoryjnego nawilżania na aktywność amylolityczną ziarna.
- Wyznaczanie modułów dynamicznych (moduł zachowawczy, moduł stratności), kąta przesunięcia fazowego oraz lepkości.
Układy pomiarowe: płytka-płytka oraz płytka-stożek. Wielkości mierzone bezpośrednio: naprężenie normalne, naprężenie ścinające, częstotliwość oscylacji oraz odkształcenie kątowe. - Przykłady zastosowań:
- Badania wpływu dodatków prozdrowotnych na właściwości reologiczne ciasta.
- Badania związków pomiędzy składem chemicznym ciasta (np. frakcji białek glutenowych) a jego właściwościami reologicznymi.
- Określanie jakości substancji białkowej w mące.
- Pomiar wskaźnika sedymentacji.
Chromatograf cieczowy - ACQUITY UPLC SYSTEM
Przykłady zastosowań:
Spektrofluorymetr - FLUOROMAX-4P
Przykłady zastosowań:
Spektrometr ICP OES - iCAP 6500Duo
Przykłady zastosowań:
Spektrofotometr - Cary 300/Biomelt
Spektrometr FT-IR – Nicolet 6700
Przykłady zastosowań:
Szybki ekstraktor próbek – ASE 350
Przykłady zastosowań:
Mineralizator – Speed four
Zestaw do oznaczania suchej masy – HG63
Laboratoryjny system rentgenowski do oznaczania struktury materiałów roślinnych
Aparat do oznaczania cech fizycznych ziarniaków – SKCS 4100
Ekstensograf – E
Farinograf E
Przykłady zastosowań:
Zestaw do oznaczania ilości i jakości glutenu Glutomatic 2200
Przykłady zastosowań:
Aparat do oznaczania aktywności α-amylazy – Falling Number 1800
Reometr rotacyjno-oscylacyjny Stress-Tech
Aparat do wykonywania testu Zeleny’ego z oprogramowaniem