Opiekun: dr Agnieszka Nawrocka
e-mail: a.nawrocka@ipan.lublin.pl
W Laboratorium Oceny Jakości Surowców Zbożowych i Oleistych prowadzona jest ocena właściwości fizycznych i chemicznych nasion i łodyg roślin uprawnych, a szczególnie nowych odmian i hybryd rzepaku dla potrzeb przemysłu tłuszczowego. Badane są właściwości mechaniczne nasion decydujące o ich twardości i odporności na uszkodzenia. Do detekcji uszkodzeń wewnętrznych materiałów roślinnych stosowana jest metoda rentgenowska. Laboratorium prowadzi również badania właściwości fizycznych i chemicznych glutenu – białka niezbędnego w procesie fermentacji ciasta pszennego.
Profil badań:
- Badania łaściwości fizycznych surowców roślinnych (rośliny w czasie wegetacji, nasion roślin uprawnych, owoców i warzyw) oraz procesów fizycznych zachodzących podczas zbioru, transportu, przechowywania i przetwarzania płodów rolnych.
- Opracowywanie metod badania właściwości fizycznych materiałów roślinnych.
Analizy:
- Analiza zawartości pierwiastków w żywności, wodzie oraz glebie.
- Analiza jakościowa i ilościowa związków na podstawie zarejestrowanych widm absorpcji w materiałach biologicznych.