dr Andrzej Kurenda
tel.: (81) 744 50 61 w. 145
e-mail: a.kurenda@ipan.lublin.pl
Wyślij e-mail
Zainteresowania
Zainteresowania naukowe:
- Biologia eksperymentalna roślin
- Struktura komórek i tkanek roślinnych
- Rytmy biologiczne
Inne informacje
Uzyskane stopnie naukowe:
- 2006 Mgr ochrony środowiska
Wydział Biologii i Nauk o Ziemi UMCS w Lublinie
Tytuł pracy: "Wpływ różnych rodzajów czynników pobudzających na przebieg zjawisk elektrycznych u Helianthus annuus"
- 2011 Dr nauk biologicznych
Wydział Biologii i Nauk o Ziemi UMCS w Lublinie
Tytuł pracy: "Zmiany potencjału elektrycznego i aktywności ruchowej pod wpływem wybranych neurotransmiterów i inhibitorów kanałów jonowych u Helianthus annuus i Phaseolus vulgaris"
Stypendia i staże:
- 2010 Stypendium naukowe Marszałka Województwa Lubelskiego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Lublin
- 2011 Staż - Leibniz-Institute for Agricultural Engineering Potsdam-Bornim, Niemcy
Wybrane projekty naukowe:
- 2011-2010 "Wytworzenie aparatury do niedestrukcyjnej oceny jakości warzyw i owoców na podstawie zjawiska biospeckli", Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Nr 12 0137 10 - wykonawca projektu
- 2011-2012 "Spektroskopia mechaniczna AFM amorficznych i krystalicznych form celulozy w środowisku biopolimerów ścian komórkowych", Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Nr IP2010 005770 - wykonawca projektu
Publikacje
Lp. autorzy tytuł czasopismo- Pieczywek P., Cybulska J., Szymańska-Chargot M., Siedliska A., Zdunek A., Nosalewicz A., Baranowski P., Kurenda A.: Early detection of fungal infection of stored apple fruit with optical sensors – comparison of biospeckle, hyperspectral imaging and chlorophyll fluorescence (2018 r.) Food Control 2018, Vol. 85, 327-338
- Pieczywek P., Cybulska J., Zdunek A., Kurenda A.: Exponentially smoothed Fujii index for online imaging of biospeckle spatial activity (2017 r.) Computers and Electronics in Agriculture 2017, Vol. 142, 70-78
- Zdunek A., Pieczywek P., Kurenda A.: Biospeckle Technique for Assessing Quality of Fruits and Vegetables (2017 r.) Light Scattering Technology for Food Property, Quality and Safety Assessment 2017, Vol. 14, 361-385
- Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.: Biospeckle image analysis in frequency domain using Fast Fourier Transform. Sensing Plant Water Status - Methods and Applications in Horticultural Science (2016 r.) ISHS Symposium 2016, Sensing Plant Water Status. Poczdam, Niemcy, 5-7.10.2016 r. 2016, 84-84
- Pieczywek P., Kurenda A., Cybulska J., Zdunek A.: Application of the biospeckle method for early detection of fungal disease of apple fruit (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 61-61
- Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.: Analiza obrazów biospecklowych w dziedzinie częstotliwościowej z zastosowaniemmetody szybkiej transformacji Fouriera (FFT) (2016 r.) V Sympozjum Inżynierii Żywności z okazji 200-lecia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa, 21-23.06.2016 r. 2016, 113-113
- Cybulska J., Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.: Detekcja chorobowych uszkodzeń jabłek za pomocą czasoprzestrzennej analizy aktywności biospecklowych obrazów interferencyjnych. (2016 r.) V Sympozjum Inżynierii Żywności z okazji 200-lecia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa, 21-23.06.2016 r. 2016, 27-27
- Skic A., Szymańska-Chargot M., Kruk B., Chylińska M., Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A., Rutkowski K.: Determination of the Optimum Harvest Window for Apples Using the Non-Destructive Biospeckle Method (2016 r.) Sensors 2016, Vol. 16, 661,
- Pieczywek P., Kurenda A., Cybulska J., Zdunek A.: Przestrzenne obrazowanie rozwoju porażenia grzybowego owocu jabłoni metodą biospeckli (2016 r.) XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą 2016, 18-18
- Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.: Częstotliwościowa analiza obrazów biospecklowych metodą szybkiej transformacji Fouriera (FFT). (2015 r.) XXII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 2-3.06.2015 r. 2015, 25-25
- Kurenda A., Stolarz M., Zdunek A.: Electrical potential oscillations – movement relations in circumnutating sunflower stem and effect of ion channel and proton pump inhibitors on circumnutation. (2015 r.) Physiologia Plantarum 2015, Vol. 153, 2, 307-317
- Kurenda A., Zdunek A., Schlüter O., Herppich W.: VIS/NIR spectroscopy, chlorophyll fluorescence, biospeckle and backscattering to evaluate changes in apples subjected to hydrostatic pressures (2014 r.) Postharvest Biology and Technology 2014, Vol. 96, 88-98
- Zdunek A., Adamiak A., Pieczywek P., Kurenda A.: The biospeckle method for the investigation of agricultural crops: A review (2014 r.) Optics and Lasers in Engineering 2014, Vol. 52, 276-285
- Kurenda A., Zdunek A.: Application of inhibitors of selected metabolic processes for identification biological source of biospeckle phenomenon in apple tissue (2013 r.) XV Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Nałęczów, 26-28.06.2013 r. 2013, 56-56
- Kurenda A., Zdunek A.: Zastosowanie zjawiska biospeckli do wczesnego wykrywania mechanicznych i chorobowych uszkodzeń tkanek roślinnych (2013 r.) XX Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz nad Wisłą, 21-22.05.2013 r. 2013, 23-23
- Zdunek A., Kurenda A.: Probing plant cell mechanical properties with the atomic force microscope (2013 r.) InsideFood Symposium, Leuven, Belgium, 9-12.04.2013 r. 2013, 1-6
- Kurenda A., Zdunek A.: Application of metabolism inhibitors for identification biological source of biospeckle phenomenon in apple tissue (2013 r.) InsideFood Symposium, Leuven, Belgium, 9-12.04.2013 r. 2013, 1-5
- Zdunek A., Kurenda A.: Determination of the elastic properties of tomato fruit cells with an atomic force microscope (2013 r.) Sensors 2013, Vol. 13, 9, 12175-12191
- Kurenda A., Zdunek A.: Spatio-temporal biospeckle imaging as a tool for visualization of plant tissue damage (2013 r.) 10th International Conference on Agrophysics, Lublin 5-7.06.2013 r. 2013, 50-50
- Kurenda A., Pieczywek P., Adamiak A., Zdunek A.: Effect of Cytochalasin B, Lantrunculin B, Colchicine, Cycloheximid, Dimethyl Sulfoxide and Ion Channel Inhibitors on Biospeckle Activity in Apple Tissue (2013 r.) Food Biophysics 2013, Vol. 8, 4, 290-296