dr inż. Joanna Mierczyńska
tel.: (81) 744 50 61 w. 144
e-mail: j.mierczynska@ipan.lublin.pl
Wyślij e-mail
Publikacje
Lp. autorzy tytuł czasopismo- Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.: Rheological and chemical properties of pectin enriched fractions from different sources extracted with citric acid (2017 r.) Carbohydrate Polymers 2017, Vol. 156, 443-451
- Mierczyńska J.: Porównanie właściwości reologicznych i biochemicznych pektyn owocowych ekstrahowanych w roztworze kwasu cytrynowego. (2015 r.) VIII Sympozjum Doktorantów "Współczesne problemy w Naukach o Życiu", Lublin, 29.10.2015 r. 2015, 24-24
- Cybulska J., Mierczyńska J., Pieczywek P., Stasiak M., Zdunek A.: Wpływ jonów metali dwuwartościowych na właściwości reologiczne matrycy polisacharydowej z wytłoków jabłkowych. (2015 r.) Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2015, Vol. 99, 2, 103-113
- Mierczyńska J., Cybulska J., Sołowiej B., Zdunek A.: Effect of Ca2+, Fe2+ and Mg2+ on rheological properties of new food matrix made of modified cell wall polysaccharides from apple. (2015 r.) Carbohydrate Polymers 2015, Vol. 133, 547-555
- Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.: Właściwości reologiczne i biochemiczne pektyn izolowanych metodą ekstrakcji w kwasie cytrynowym z wybranych owoców kolorowych. (2015 r.) XXII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 2-3.06.2015 r. 2015, 19-19
- Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.: Modification of rheological properties of polysaccharide food matrix made of apple pomace by divalent metal ions. (2015 r.) 14th International Workshop for Young Scientists, BioPhys Spring 2015 Gödöllö, Hungary, 27-29.05.2015 r. 2015, 44-45
- Mierczyńska J., Cybulska J., Pieczywek P., Zdunek A.: Effect of Storage on Rheology of Water-Soluble, Chelate-Soluble and Diluted Alkali-Soluble Pectin in Carrot Cell Walls (2015 r.) Food and Bioprocess Technology 2015, Vol. 8, 1, 171-180
- Cybulska J., Mierczyńska J., Zdunek A., Kozioł A.: Structural properties of Cell Wall Polysaccharides from apple and carrot pomace. (2014 r.) 15th Food Colloids Conference, Karlsruhe, Niemcy, 13-16.04.2014 r. 2014,
- Mierczyńska J., Cybulska J., Kruk B., Zdunek A.: Influence of modified cell wall polysaccharides on rheological properties of food. (2014 r.) Postharvest Unlimited, ISHS International Conference, Cyprus, 10-13.06.2014 r. 2014, PP-34,-97
- Mierczyńska J., Cybulska J., Kruk B., Zdunek A.: Enzymatic degradation and changes in rheological properties of pectins in Daucus carota L. cv. ‘Nerac’ cell walls during postharvest storage. (2014 r.) Postharvest Unlimited, ISHS International Conference, Cyprus, 10-13.06.2014 r. 2014, OP-27,-47
- Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.: Matryca polisacharydowa wzbogacona dodatkiem metali jako modyfikator właściwości reologicznych żywności. (2014 r.) IV Sympozjum Inżynierii Żywności, SGGW, Warszawa, 1-2.07.2014 r. 2014, 108-108
- Cybulska J., Mierczyńska J., Pieczywek P., Stasiak M., Kruk B., Zdunek A.: Modyfikowane polisacharydy ścian komórkowych jako dodatki teksturotwórcze do żywności. (2014 r.) IV Sympozjum Inżynierii Żywności, SGGW, Warszawa, 1-2.07.2014 r. 2014, 38-38
- Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.: Influence of metal ions on rheological properties of high dietary fiber powder. (2014 r.) 3rd International ISEKI_Food Conference, “Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy”, Athens, Greece, 21-23.05.2014 r. 2014, 136-136
- Cybulska J., Mierczyńska J., Pieczywek P., Zdunek A.: Food texture stabilizer from apple juice by-products. (2014 r.) 3rd International ISEKI_Food Conference, “Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy”, Athens, Greece, 21-23.05.2014 r. 2014, 137-137
- Mierczyńska J.: Charakterystyka chemiczna i reologiczna matrycy polisacharydowej z wytłoków jabłkowych wzbogaconej dwuwartościowymi jonami metali. (2014 r.) VII Sympozjum Doktorantów, „Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu”, Warszawa, 23.10.2014 r. 2014, 29-29
- Cybulska J., Mierczyńska J., Zdunek A.: Atomic force microscopy in analysis of films from processed cell wall polysacchardes. (2014 r.) 10th International Conference On Polysaccharides-Glycoscience 2014, Prague, Czech Republic,22-24.10.2014 r. 2014, Chemicke Listy 108, 1091-1097
- Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.: Effect of calcium, magnesium and iron ions on rheological properties of polysaccharide matrix from apple pomace. (2014 r.) 10th International Conference On Polysaccharides-Glycoscience 2014, Prague, Czech Republic,22-24.10.2014 r. 2014, Chemicke Listy 108, p.1091-1097
- Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.: High dietary fiber powder enriched with metal ions and ascorbic acid as a modifier of rheological properties of food. (2014 r.) 13th International Workshop for Young Scientists BioPhys Spring 2014, Nitra, Slovak Republic, 17-19.06.2014 r. 2014, 87-88
- Mierczyńska J., Kruk B., Chylińska M.: Chemiczne tajemnice żywności (2013 r.) X Lubelski Festiwal Nauki, Lublin, 14-20.09.2013 r. 2013,
- Cybulska J., Kruk B., Mierczyńska J., Kozioł A., Zdunek A.: Structural Properties of Plant Polysaccharides from Apple and Carrot Pomace (2013 r.) 8th CIGR International Technical Symposium - Section VI "Advanced Food Processing and Quality Management", Guangzhou, China, 3-7.11.2013 r. 2013,